Wednesday, February 12, 2014

Pelik! Wanita Dilarang Masuk Di Tempat Ini


Secara umumnya, tempat larangan bagi sesuatu jantina adalah melibatkan seperti kawasan persalinan, tandas, bilik dan lain-lain lagi. Tetapi di sebuah tempat di Jepun, terdapat satu kawasan yang dikatakan wanita dilarang untuk masuk. Tempat ini dikenali sebagai Gunung Omine. Ia adalah sebuah gunung suci di Nara, Jepun. Gunung ini nama rasminya adalah Gunung Sanjo, namun kerana berada di pergunungan Omine makanya disebut Gunung Omine. Tetapi mengapa ya?


Gunung Omine adalah sebuah gunung suci di Nara, Jepun. Gunung ini nama rasminya adalah Gunung Sanjo, namun kerana berada di pergunungan Omine makanya disebut Gunung Omine.
Di puncak gunung ini terdapat sebuah kuil Ominesanji, pusat agama Budha Shugendo di Jepun. Seluruh bahagian gunung ini adalah tempat suci untuk ziarah dan latihan sami kuil tersebut.
Pada 2004, UNESCO menjadikan gunung ini sebagai laman Warisan Dunia.
Namun anehnya, perempuan tidak dibenarkan masuk sama sekali. Tidak hanya perempuan, orang yang keluarganya baru meninggal pun dilarang masuk ke kawasan gunung ini.
Selama 1,300 tahun, hanya lelaki yang dibenarkan masuk dan melihat Kuil Budha yang terkenal di ketinggian 5.640 kakinya ini. Alasannya sama dengan tempat pelancongan lain yang melarang perempuan masuk, yakni kehadiran mereka dianggap dapat mengganggu kesungguhan jemaah yang melawat gunung ini.

No comments:

Post a Comment