Thursday, November 14, 2013

Tips Sihat : Katakan TIDAK Pada Mi Segera



Selamat tengah malam & salam sejahtera. Harini topik maggi, buat student-student kat luar sana tu. Jangan la kerap sangat makan maggi.
Nak tau kenapa kita ni tak digalakkan untuk makan mi segera ni walaupun beratus kali diuar-uarkan kesan negatif makan makanan macam ni, tapi ia bagaikan masuk teliga kanan, keluar telinga kiri.. Means wat donno la kan.. Kita selalu tengok yang makanan mi segera ni selalu diiklankan dikatakan dihasilkan dengan bahan-semula jadi dan menyihatkan.. 

Nak tahu kesan2 buruk kalau makan mi segera ni?

1. Menghalang penyerapan nutrisi.
2. Menyebabkan kanser.
3. Keguguran.
4. Bahaya propylene glycol
5. Bahaya bagi pencernaan
6. Kegemukan
7. Tinggi MSG
8. Sodium yang tinggi
9. Tergolong dalam golongan makanan segera.

Tips ni sisi amik dalam majalah. Sisi kongsikan dengan anda. Yang mana ada link tu sisi cari dekat google takut korang tak faham. Jangan la kerapkan maggi ni. Maggi jugak boleh buat kita migrain & Keguguran rambut. Dulu masa belajar, sisi selalu makan maggi. Lepas kena migrain & rambut dari tebal dah jadi sikit, nasib tak botak je.. Sisi dah kurang makan maggi. Dan terus tinggalkan makanan ni.. 

No comments:

Post a Comment