Thursday, October 31, 2013

Syarat kelayakan BRIM 3.0




Syarat kelayakan BR1M 3.0 Bantuan Rakyat 1Malaysia 2014. Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650, manakala bagi individu bujang berumur 21 tahun dan ke atas yang berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan, nilai bantuan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300. Buat pertama kalinya BR1M 3.0 akan diperluaskan kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan antara RM3,000 hingga RM4,000 dengan nilai bantuan sebanyak RM450.










Caruman Insuran Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima BR1M sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal. Secara keseluruhannya, penerima BR1M dari kalangan isi rumah berpendapatan bulanan tidak melebihi RM3,000 akan menikmati bantuan sebanyak RM700. Manakala isi rumah berpendapatan bulanan antara RM3,000 hingga RM4,000 yang menerima bantuan BR1M sebanyak RM450, juga akan menerima caruman i-BR1M bernilai RM50 yang menjadikan jumlah keseluruhan BR1M sebanyak RM500.
Syarat Kelayakan BR1M 3.0 Bantuan Rakyat 1Malaysia  2014
  • Warganegara Malaysia
  • Berumur 21 Tahun Keatas
  • Isi Rumah Berpendapatan Bulanan RM3,000 dan Kebawah
  • Isi Rumah Berpendapatan Bulanan RM3,000- RM4,000
  • Individu Bujang yang Berpendapatan Bulanan RM2,000 dan kebawah
Tarikh Permohonan BR1M 3.0 Online
Permohonan BR1M 3.0 dijangka akan dibuka mulai bulan November 2013


Berkenaan Borang Boleh Rujuk di: BR1M 3.0 Bantuan Rakyat 1Malaysia 2014

Sumber : BR1M 3.0

Reddelima Giveaway Part 2 by Dunia sebenar Shida




Click banner


Dengan ini shida menganjurkan Reddelima Giveaway Part 2 by Dunia sebenar Shidayang akan berjalan selama 2 minggu bermula hari ini 30.10.2013 dan akan tamat pada12.11.2013 (2 weeks). Pengumuman pemenang untuk Part 2 akan shida umumkan setelah mendapat keputusan dari pihak penaja. Untuk Part 2 pilihan pemenang sepenuhnya dipilih oleh penaja dan juga berdasarkan Unique Click (jadi affliate) Shida berharap GA ini akan mendapat sambutan dan meriah seperti GA sebelum ni. Inshaa Allah. Kita tengok syarat-syarat wajib korang kena follow :




  syarat-syarat wajib :  


  1. Like  Page Penaja dan Share (klik pada button share dalam entri ini)  :  

  2. Like, G+ entri ini  dan Follow Blog Shida : 

  3. Buat satu entri bertajuk :  Reddelima Giveaway Part 2 by Dunia sebenar Shida

  4. Copy dan paste kod dalam entri korang

  5. Submit link entri dekat komen entri Giveaway ini

  6. Wajib Daftar menjadi Affliate www.reddelima.com dan letak banner Affliate dalam blog (akan disemak oleh Penaja) : klik cara Daftar Affliate dengan 7 langkah mudah!

Shaklee Wardrobe - 1st GIVEAWAY




Klik banner untuk join

Teringin nak makan produk shaklee ni.. Tapi kewangan tak mencukupi. Apa lagi Cik Hawa tak keje.. Duk mengadap je blog ni hari2.. Sedih.. Terasa nak cantik.. Nak kurus dengan shaklee ni. Tapi xde orang nak bantu Cik Hawa beli shaklee ni.. :'(

Hadiah ??
5 pemenang dicari !
2 suplemen Shaklee & 3 Topup menanti 

Gadis 21 Tahun Jadi Janda Selepas Tiga Jam Nikah



TINGGAL KENANGAN... Cincin perkahwinan yang diberikan oleh pengantin lelaki kepada Sasha.

BALIK PULAU , 30 Oktober – Seorang wanita tidak menyangka dirinya akan bergelar janda setelah suaminya melafazkan cerai talak tiga hanya kira-kira tiga jam selepas dia bergelar isteri sesudah mereka bernikah di sebuah masjid di Teluk Kumbar di sini Ahad lalu.

Lebih malang, wanita itu yang hanya mahu dikenali sebagai Sasha, 21, turut ditendang oleh bekas suaminya sebanyak dua kali di belakang badan semasa dia meminta penjelasan mengenai perkara tersebut di rumah bekas mertua di Balik Pulau.

“Dia (bekas suami) mula naik angin dan terus melafazkan cerai talak tiga di hadapan ahli keluarga. Ibu bapa saya yang turut berada di situ hanya terkedu.

“Luruh hati saya selepas mendengar talak dijatuhkan sedangkan perkahwinan ini diputuskan oleh kami berdua serta mendapat restu kedua-dua keluarga,” ujarnya menahan sebak. 

Hope lepasni si suami tu buat la penjelasan, takdelah semua bingung kenapa sampai talak tiga tu kan.

Sumber | kosmo

Monday, October 28, 2013

Last Giveaway 2013 By Nina Shukri




Tekan banner untuk join

Giveaway Tamat Pada : 15.11.2013

penambahan hadiah
Follow blog > Izzah Aliya
Like fanpage > Izzah Aliya Official Blog

Senarai hadiah untuk giveaway ni

RM 30 cash x1 (Misz Nadea)
RM 10 cash x5 (Santaikata)
Novel x1 (Tasha Aqisha)
cute pillow x3 (Ain)
Sticker Exo-M x1(Arina Azman)
Notebook x1 (farah wahidah)
Top up RM 5 x2 (Ana Solehah)
Broach 2 x4 (sulia sukadi)
Header x2 (maryam)
Cursor x3 (Farah Aina)
Review Blog x3 (ArinaAzman)
Review Blog x2 (Ain)
Topup Rm5 x2 (Izzah Aliya)


segala iklan yang di click.. Kecuali link no 2.. jd mcm gmbr tomato ni.



Sunday, October 27, 2013

Mini Giveaway #2 By Nabila Medan




CLICK BANNER!!

Happy Giveaway by Ain Rahman



Assalamualaikum.



Klik untuk lihat senarai hadiah gempak --> SENARAI HADIAH

Nickname :  Hawa Syazana
Alamat : No 43 Taman Geliga Jalan Kuala Kemaman 24000 Kemaman Terengganu
Tarikh Lahir : 03/10/199*
Jenis rangkaian prabayar yang digunakan : MAXIS
Link share fanpage :
Imtiyaz Amsyar Enterprise
Tudung Wonderful
Beautyshoppe Original & Cheap

Bukti download timeline : 


Tag :
1. FD
2. Uzu
3. Dedeq
4. Faizal
5. Kak Deno

HAPPY BLOGGING ! :)

Happy Giveaway by Ain Rahman dianjurkan oleh Ain Rahman dan disponsor oleh Hawa Syazana , Mommy , Imtiyaz Amsyar Enterprise , IGS Design , Tudung Wonderful , Jamu Susuk Dara Venny , Fatin Nabila Zainal , Kedai Comel , Nova Tee , Efira Secret , EyqaHasnan , Love Perfume , Zyranee ( Agen Sugarscarf ) , 


Saturday, October 26, 2013

(Gambar) Sekitar Akad Nikah Diana Amir



Alhamdulillah. Sebentar tadi telah berlangsung majlis Akad Nikah Diana Amir bersama Habib A Rahman di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin atau lebih dikenali sebagai ‘Masjid Besi’. Masjid yang bermula pada jam 9 malam itu turut dihadiri oleh keluarga kedua belah pihak, sahabat handai dan para media.
Dengan sekali lafaz, Nurdiana Amir Hashim dan Mohd Habibullah A Rahman telahpun selamat bergelar suami isteri dengan mas kahwin sebanyak RM1000.00 beserta sebentuk cincin dan Al-Quran sebagai hantarannya.
Tahniah MiG Online ucapkan kepada mereka berdua dan untuk korang, MiG Online nak share beberapa gambar eksklusif hanya untuk korang. Yokk!!

Pentas yang menjadi saksi penyatuan 2 jiwa; Diana Amir & Habib A Rahman.








Hadiah mengejut dari Mejar (K) David Teo & Isteri untuk pasangan Habib & Diana Amir




Cantiknya Irma Hasmie..

Sumber : Metrowealth Pictures

Wednesday, October 23, 2013

Foods Review | M2 Cafe & Catering



Promosi hebat bulan Oktober. Steamboat buffet + kambing golek + sup kambing cuma RM20 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak. Tempah sekarang di 014-7571297 (Faiz).


Date: Saturday,October 19, 2013
Time: 8.00-10.00pm
Venue: M2 Cafe and Catering (opposite Festival City)A-01-06/07 Pusat Komersial Setapak,Jalan Taman Ibu Kota,Setapak,53300 Kuala Lumpur.

Alhamdulillah , Hawa adalah salah satu blogger yang terpilih untuk join event ni.. Walaupun Hawa bukannya otai  yang nak dibandingkan dengan blogger2 yang join event ni sekali.. 1st time k join event ni.. Hawa la orang paling awal sampai & orang paling awal balik.. hihihih.. 

1stly, cafe ni baru je buka dekat Danau Kota Setapak, betul-betul depan KL Festival City. Jadi, tempat dah strategik, Macam mana pula rasanya? Ahah , jadi bloggers yang hadir akan buat review tentang makanan di situ. 

Masuk je restoran M2 Cafe & Catering ni , memang awesome ! Cantik, bersih, kemas. Puas hati dengan kebersihan M2 Cafe & Catering ni. Then, layanan pekerja mereka pon bagus, semua sporting je, hehe. Bila tiba masa makan, kami makan sampai lebam !! Perut semua habis buncit then pergi bergambar ramai2 lepas makan. Nanti perhatikan perut kitorang semua (lagi2 ST, haha)  ! Ahaks. Just kidding . 

Untuk makanan pula , Alhamdulillah semuanya best ! sedap ! puas hati ! Paling best kambing golek memang pergh.. Tak terkata la.. Tapi hawa xleh makan banyak sangat.. Alergik.. Gatal dalam mulut..  ! Then dengan dessert yang pelbagai rasa.. Pergh nikmatnya .. Korang wajib pergi M2 Cafe & Catering untuk rasa makanan dekat situ ! InsyaAllah puas hati , yang penting sebelum makan baca Bismillah dulu . Niat kerana Allah , itu penting. Hehe . Okay , jom tengok gambar pula ! :)

100% halal


Gambar dari luar ke dalam.


Gambar dari dalam keluar.. Oppss Elizabeth Toh ada kat situ. 




Seafood pun ada..


Lia Omey's  Friend,  Lia Omey & Syukri Tahir (ST)


Artis kiri kanan.. 


Lastly, gambar dengan otai2.. 

Jangan lupa like M2 Cafe & Catering 

Tuesday, October 22, 2013

Segmen | Saya Nak Header Itu


ENTRY MELEKAAAATTTZZZZ


SYARAT-SYARAT MUDAH
1. Follow dan like page Cik Hawa
2. Klik link ini 1 & 2 *Sila Jujur*
3. Sediakan link blog dan details header di kotak komen entry ini sahaja. 
4. Setiap Peserta Akan Dapat Header ini

Height (Tinggi) :
Weight 
(Lebar) :
Ayat di Header & Nk letak link blog atau tidak :
Font/Warna/[email protected]

Hadiah
Lip Mask 2x
Topup RM5 2x

Cara Pemilihan Pemenang Melalui Random.org

Friday, October 18, 2013

Karikatur Giveaway By Zaza, Ruang Monolog dan Sheila Salim



 Hadiah : 

karikatur by ruang monolog ( gambar anda ) x 2orang -
(pemilihan pemenang 1 lelaki 1 perempuan )
shawl x 2 orang pemenang (  zaza )
3biji keychain  x 1 orang pemenang (  zaza )
RM10.00 topup x 2orang pemenang (sheila salim )


Contoh karikatur by Ruang Monolog dan keychain mirrow ( belakang ada cermin boleh tilik-tilik ) :P dan keychain beg yang kiut :)

Tamat pada : 23 Oktober 2013

Thursday, October 17, 2013

Segmen Simple Menangi Topup by Nina



klik banner untuk join
Tempoh berlangsung - 17/10/2013 - 20/10/2013

Wednesday, October 16, 2013

Keywords : Skodeng




Klik untuk tumbesaran

Pagi semua.. Tadi saje2 je bukak dekat traffic source blog ni. Pastu ternampak keywords ni. Teruk betul la. Sapa la punya keja check benda camni ni.. Keywords dia Tandas Awam Wanita & Skodeng Tandas Awam Wanita. Ishh, blog cik hawa tak pernah ada entry pasal ni. Toksah buat teruk la duk cari benda macam ni kat blog ni. 

Jangan hina orang obes - Syarul Ridzwan





SEMASA masih di bangku sekolah, Mohd. Saharul Ridzwan Hashim pelakon yang sedang hangat dalam drama Love You Mr Arrogant ini sering diejek rakan gara-gara memiliki susuk badan yang gempal. Bukan sahaja diejek, malah dia juga disisihkan.Pada masa itu Saharul atau lebih senang membahasakan diri sebagai Syarul minat dalam sukan bola keranjang. Dia sering direndah-rendahkan kerana fizikalnya itu.
“Saya tidak mendapat galakan apabila masuk gelanggang bola keranjang. Saya dikatakan membuat perkara sia-sia dan tidak akan berjaya kerana berbadan gemuk.

“Saya juga payah nak dapat kawan kerana badan. Saya naik malu kerana asyik diejek sahaja oleh orang sekeliling, sebab itu saya bernekad untuk mengurangkan berat badan. Saya meninggalkan nasi dan diganti dengan makanan lain. Sampai satu tahap saya jadi fobia dengan makanan. Akibatnya semasa meningkat remaja saya jadi terlalu kurus pula.

“Baru dua tahun kebelakangan ini saya mula berjinak-jinak dengan gimnasium sehingga memiliki badan seperti hari ini,” kata Syarul pasal perubahan susuk tubuhnya.
Syarul juga berharap seseorang yang lebih sempurna sifat tidak harus memandang rendah dan menghina orang yang berisi kerana ia boleh memberikan kesan negatif.
Hasil aktiviti di gimnasium dia mendapat peluang mencuba peragaan sejak tiga bulan lalu. 

Lakonan
Namun dia tidak berhasrat menjadi pelakon kerana menyedari dia tidak berbakat dalam lakonan. Kalau sekadar beraksi di depan kamera tanpa bercakap tidak menjadi masalah.
“Saya pernah juga cuba jadi pelakon tambahan, tapi saya tak rasa boleh meneruskannya ke peringkat lebih jauh. Saya kekok dalam set drama,” katanya yang memiliki wajah sedikit iras pelakon popular Aaron Aziz.
Syarul juga pernah mendengar orang membandingkan dirinya dengan Aaron, tapi dia sendiri tak tahu dimanakah persamaan mereka.

“Aaron jauh lebih tampan daripada saya,” katanya yang sedang menunggu peluang memasuki alam pekerjaan dalam bidang juruteknik penyelenggaraan pesawat.
Syarul memiliki diploma dalam bidang kejuruteraan penyelenggaraan pesawat di sebuah kolej penerbangan di Negeri Sembilan. Sekarang dia sedang menunggu panggilan bekerja.
“Saya sudah menghadiri temuduga di sebuah syarikat penerbangan dan jawapannya akan diketahui dalam masa terdekat. Saya pernah juga bercita-cita nak jadi pilot, tapi dek kerana rabun jauh, saya tak layak mengikuti kursus menjadi juruterbang,” jelas Syarul lagi.