Monday, April 29, 2013

Doodle Gadis Blogger DSLR dari Apit




** Sorry terpaksa buat copyright kat doodle ni **

Yeayy.. Dapat doodle lagi dari Apit.. 
Doodle ni dapat masa join { Segmen Gadis Blogger DSLR } ni.. Kalau korang nak doodle free selalu la terjah blog Apit.. 

Blog Apit : http://www.fizgraphic.com/
Page Apit : https://www.facebook.com/pages/FizGraphicdotcom/129151090495051

TERIMA KASIH APIT :D

MAAF TAK DAPAT NAK BLOGWALKING KORANG.. SEBAB BUSY DENGAN TEMPAHAN EDIT BLOG.. JIKA BERMINAT NAK TEMPAH BLOG DENGAN SAYA.. SILA KE PAGE SAYA 

SD BLOG PAGE

Thursday, April 25, 2013

Senarai Pemenang Topup Giveaway by SD and Mailey


Assalamualaikum, selamat petang semua. Semalam 24 april 2013 berakhirlah segmen topup giveaway by SD n Mailey. So sekarang SD nak umumkan nama pemenang.. SD harap janganlah ada yang tak puas hati dengan pemilihan ni ek.. Okay, sekarang SD nak umumkannya.. Jom kite tengok..


Top Refferal

1- http://www.fizgraphic.com/2013/04/topup-giveaway-by-sd-and-mailey.html

Topup rm10 -PM SINI-


Topup rm10 -PM SINI-

Random org

Topup rm5 by Hasnie Adda (4x) - PM di SINI -

Topup rm5 by Emas Putih (3x) - PM di SINI -

Topup rm5 by BK (3x) - PM Di SINI -

Topup rm3 by Seneorita Baharin (2x) - PM di SINI -

Topup rm5 and Voucher by wanny minho (1x) - PM di SINI -

Topup rm5 by Fatin Diana - PM di SINI -

Bloglist and review by Nieyxzha Hassan (3x)

Review blog by Incik B (5x)

Bloglist by Seneorita Baharin and Header Animated by Saadah Toha(3x) - untuk PM klik namanya -

Header Animated by Aimi Rahim and Banner Gif by Ain Mfna (2x) - untuk PM klik namanya -

Review blog by Ain Hamdan (5x)

Cabutan Bertuah

Tudung by Azyan Ramlee and Bookmark by BK - untuk PM sila klik namanya




Cara tuntut hadiah
Assalamualaikum. Saya pemenang dari Topup Giveaway by SD and Mailey telah memenangi topup/header/banner/tudung/bookmark/review and bloglist. Details apa yang perlu saya bagi ?


Wednesday, April 24, 2013

Topup Giveaway by SD and Mailey


TAMAT




http://3.bp.blogspot.com/-uP-vhJ7eHKs/UVHzcS3AVcI/AAAAAAAACps/R96F5KZ31p0/s400/bannertopupGA.png


Assalamualaikum for muslim, Hello for non muslim.. Bismillahirrahmanirrahim, harini SD rasmikan Topup Giveaway by SD and Mailey yang sekian lama ditunggu oleh korang2 semua. !! Pelbagai hadiah ditawarkan, ramai pemenang dicari ! Apa lagi, jom la join.

Syarat-syarat
  • Anda mestilah Blogger dari malaysia
  • Follow Blog SD , Mailey dan juga para Sponsor
  • Like fanpage SD, Mailey dan sponsor [bagi yang ada facebook]
  • Tag kawan korang.. *bagi meriah kan lagi GA ni
  • SPONSOR JUGA BOLEH JOIN
  • Buat Entry bertajuk " Topup Giveaway by SD and Mailey " dan linkkan ke entry ini
  • Tinggalkan link entry anda di kotak komen.
  • Tamat pada 24.04.2013 jam 12petang
Follow Blog Sponsor
Emas Putih | Fatin Diana | Nieyxzha | Seneorita Baharin | Hasnie Adda | Aimi Rahim | MizzNiya | AinMfna | Incik B | WanyyMinho | Azyan Ramlee | BK | Saadah 

Like Page Sponsor

     *Sponsor Baru*

Follow Twitter [ bagi yang ada twitter ]

Follow @alwanifadzilah Follow @azyanaera Follow @SeneoritaB

Klik Link dibawah untuk bersedekah [sampai habis loading tau]
 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

[SENARAI PESERTA] -Bakal Diupdate Dari Masa Ke Semasa
[SENARAI HADIAH]

ATTENTION !!
  • Pemilihan pemenang adalah berdasarkan TOP REFERRAL !!! 
  • Ada hadiah tertentu yang berdasarkan random [masih belum ditentukan]
  • Peserta yang tidak mengikuti syarat-syarat diatas, automatik penyertaan BATAL !!
  • Sponsor yang ada dalam ni adalah pemilihan sponsor dari penganjur. 

Monday, April 22, 2013

Tutorial Clear Cache and Cookies





Selamat petang semua. Arini rajin sikit nak buat tutorial. Jap lagi nak buat dadih lak.. hihihi.. Okay, Kebanyakkan ramai yang buat Mini GA, Segmen or Exchange link kat blog. So sebelum korang klik mana-mana iklan yang disediakan tu. Korang kena clearkan cache and cookies dulu. Baru iklan yang korang klik tu masuk duit.. SD harap korang faham ngan tutor ni.. Okay now, lets start this tutorial. Cara dia sama je okay. Google chrome akan keluar tab baru.. Kalau mozila firefox akan keluar sebelah kiri laptop.. Macam gambar bawah ni..


Klik untuk tumbesaran

Google Chrome
1- Tekan Ctrl + Shift + Del
2- Nanti akan keluar tab baru and akan keluar macam gambar kat bawah ni..
3- Keluar 1 popup kecil. And ikut macam mana SD buat ni



5- Dah klik semua.. Tekan button Clear browsing data tu.. Kalau nak tengok ada lagi ke tak. Tengok sebelah kiri korang ada HistoryExtensions and Setting kan? Korang pergi kat history, tengok ada lagi tak. Korang buat macam yang korang buat tadi..

Mozila Firefox
1- Tekan Ctrl + Shift + Del
2- Akan keluar 1 popup di sebelah kiri korang.



3- Tukarkan yang time range to clear to dari Last Hour ke Everything
4. Tick macam mana SD tick kat dalam gambar tu then tekan clear now. 

SELAMAT MENCUBA.



Sunday, April 21, 2013

Gwiyomi Tak Cute By SD



Korang.. jangan gelak tau tengok video ni.. ni video yang keberapa tah.. yang ni la okay sikit pada sebelumnya.. hahaha.. Sorry kalau lagu tak berapa nak dengor.. Mempersilakan Gwiyomi Tak Cute By SD.. hahahaha

Nak tengok?


Video paling lawak dari blogger muda mudiBONI KACAK --> Video Gwiyomi Boni Kacak
Eyma Lydia --- > Video Gwiyomi Eyma Lydia

Segmen template paling cantik , kemas dan ringan 2013




Nak join klik banner


Dah ikut semuanya..


Saturday, April 20, 2013

Mini Segmen by Nurirwane"



Nak join segmen yang SD sponsor.. Jom join reramai.. bagi meriahkan lagi segmen ni.. Syarat dia tak banyak pon yang korang kena ikut.. Sponsor pon tak ramai.. 


Senarai Hadiah ---> JOM TENGOK SINI
Nak join ? --- > JOM PERGI SINI

*TARIKH TAMAT: Belum pasti

*Di batalkan sekiranya tak cukup 40 peserta

*Pemenang di pilih melalui TOP REFERRAL dan RANDOM

Kain Pasang Murah dan Cantik



viscose berbatu
kain sangat lembut
4 meter
rm50.00 sahaja




kain cotton bersulam
4 meter
rm50.00 sahaja



kain opel
4 meter
bidang 60
rm85.00

Jika berminat boleh ke SINI

Friday, April 19, 2013

Thursday, April 18, 2013

Contest Blog Super Kawai


Ehem.. Dah lama tak join contest blog kawaii ni.. Masalahnya, blog SD ni kawaii ke? tak kan? takpe la.. Just cuba nasib je. Kalau menang Alhamdulillah. Kalau tak menang it's okay la.. Adat la kan.. So now, lets start it.


Klik banner kawaii ni kalau nak join..



Bukti dah ikut semua.. Klik gambar kalau tak nampak..

Mangsa tag



Hadiah Dari Perth Australia



Benda yang ditunggu-tunggu akhirnya sampai jugak.. Nasib amik saiz 2XL.. tak amik tripple.. Baju dia besau la.. kalau amik tripple mau macam sarung nangka je bila SD pakai.. hahaha.. 




Ni SD menang GA dari blog Kak Umi.. Kak umi ni tinggal kat Perth Australia.. Time kasih buat kak umi.. Baju ni besar sangat.. hehehe.. tak same macam saiz kat malaysia rupanya.. 


Doodle dari Apit, Fiqah Hamed and Miraa Hussin


Ehem.. Sape tak suka bila dapat doodle free kan.. hahaha.. Doodle ni dapat lama dah.. Tapi disebabkan terlampau busy nya, tak sempat nak buat entry and blogwalking blogger-blogger yang tinggalkan jejak kat shoutbox SD.. Sorry. Buat muka style gwiyomi yang no 1 tu.. hehehe.. 

Doodle muslimah dari Fizgraphic.com.. Lama dah tak dapat doodle free dari apit ni.. haha.. time kasih apit.. 


Ni pulak dari Fiqah Hamed .. Cun kan doodle dia.. 



Yang ni pulak dari Miraa Hussin.. Kenal tak sape miraa hussin ni? tak kenal? tipu lah.. Kalau tak kenal boleh klik nama dia and terus ke blog dia.. 

Thanks semua.. Suka la dapat doodle free. Tak tahu bila nak guna.. Yang apit punya tu sekarang ni guna kat Page je.. yang lain tak tahu lagi bila nak guna..


Segmen review blog by Mohd Zuhri

RUMPAI LAUT TIDAK MENGANDUNGI COLLAGEN


Sorry kalau agak panjang.. tapi kalau nak tahu kenapa, sila teruskan membaca.. 


Apa yang anda akan baca di bawah ini mungkin akan mengejutkan. Malah mungkin ada yang tidak mahu menerima kenyataan. Realiti kadangkala sememangnya pahit untuk ditelan. Tetapi inilah pendirian TSM sejak dari dulu lagi. Meskipun kami menerima bantahan dan kecaman dari pelbagai pihak, kami tetap degan pendirian kami. Kebenaran tetap akan kami dedahkan. Contohnya dalam isu rokok, detox rendam kaki, gelang magnet, rokok elektronik dan sebagainya. Sesungguhnya kebenaran itu berada pada kedudukannya yang tersendiri dan tidak akan mampu digugat oleh apa-apapun. Dalam membongkar kebenaran, kami tidak akan menyebelahi kepentingan mana-mana pihak. Baik atau buruk, ia perlu didedahkan agar semua orang tahu.

Kolagen adalah sejenis protein. Terdapat lebih 25 jenis kolagen yang terhasil secara semulajadi di dalam tubuh manusia. Ia membentuk 30% dari jumlah protein dalam tubuh manusia. Tidak dinafikan ia sangat penting untuk tubuh. Ia berfungsi seperti gam pelekat yang melekatkan seluruh bahagian tubuh kita. Seringkali kolagen dikaitkan dengan kesihatan kulit. Ia membantu melambatkan proses penuaan. Bukan membuatkan kulit yang berkedut kembali tegang. Kenyataan ini sepatutnya diambil perhatian. 

Bagaimanapun, apabila usia semakin meningkat, degradasi kolagen akan berlaku dan akhirnya menimbulkan kedutan. Oleh sebab itu, ramai pakar kesihatan kulit menasihatkan supaya mengambil langkah untuk merangsang pengeluaran kolagen. Ia dapat memperlahankan proses kedutan. Salah satu caranya ialah mengambil makanan yang tinggi khasiat menghasilkan kolagen di dalam tubuh. Itu tidak bermakna makanan itu 'mengandungi' kolagen.

Rumpai laut yang mendapat sambutan hangat di pasaran hari ini ialah jenis agar yang diekstrak dari spesis Eucheuma Gelidium. Ia sebenarnya sudah lama digunakan dalam masakan terutama untuk membuat kueh agar-agar.

Hari ini, disebabkan penyebaran kononnya ia mengandungi kolagen, ia semakin mendesak orang ramai untuk mendapatkannya malah harganya kini meningkat.

Ia mendapat sambutan di kalangan mereka yang inginkan kulit kelihatan cantik dan licin terutamanya golongan wanita. Seperti biasa masyarakat mudah tertipu dengan apa saja iklan menggunakan teori saintifik yang cuba mengelirukan pengguna. Pencarian TSM tidak menemui apa-apa maklumat tentang kandungan "kolagen" di dalam rumpai laut. Setakat ini tiada kajian saintifik yang mendapati rumpai laut mengandungi kolagen. Malah zat-zat yang membantu menghasilkan kolagen yang banyak boleh ditemui dalam vitamin C seperti buah-buahan citrus, bukan dalam rumpai laut. Buah-buahan itu sendiri tidak mengandungi kolagen. Agak pelik bagaimana mereka boleh mendakwa rumpai laut adalah sumber kolagen terbaik?

Kolagen tidak hadir begitu saja. Dakwaan yang mengatakan adanya 'kolagen mentah' dalam rumpai laut adalah salah. Apatah lagi yang mendakwa 'ibu kolagen'. Tiada kolagen yang didapati dalam bentuk mentah. Orang Jepun yang mula-mula menemui makanan rumpai laut hanya menjadikan ia sebagai sayur-sayuran dan salad dalam hidangan mereka. Jepun tidak memiliki tanah yang luas untuk penanaman, maka mereka beralih kepada sumber lautan.

Iklan-iklan di laman-laman web penjual rumpai laut yang membezakan gambar pengguna sebelum dan selepas jelas menunjukkan dua situasi yang berbeza. Gambar 'SEBELUM' diambil dengan 'cameraphone' dalam keadaan kurang cahaya (underexposure) menyebabkan wajah kelihatan gelap dan kusam manakala gambar 'SELEPAS' pula diambil dalam keadaan cahaya terang (overexposure) menjadikan wajah kelihatan cerah 'berseri'. Ia tidak memerlukan manipulasi digital menggunakan perisian Adobe Photoshop, hanya olahan cahaya sekitar. Ini jelas suatu bentuk penipuan. Bagi TSM dan mereka yang tahu teknik dalam fotografi, ia tentu mudah untuk dijelaskan.

Penghaslilan Produk

Rumpai laut digunakan untuk menghasilkan tiga hydrocolloids iaitu agar, alginat dan carrageenan. Hydrocolloids ialah bahan yang larut dalam air untuk memberikan kelikatan, membentuk gel, untuk menstabilkan produk seperti ais krim (ia menghalang pembentukan kristal supaya ais boleh kekalkan tekstur licin).

Produk kosmetik seperti krim dan losyen kadang-kadang melabelkan kandungan "ekstrak marin", "ekstrak alga", "ekstrak rumpai laut" malah ada yang lebih berani melabelkannya sebagai "marine collagen". Ini mungkin menunjukkan ia mengandungi salah satu hydrocolloids yang diekstrak dari rumpai laut. Alginat dan carrageenan boleh meningkatkan sifat-sifat pengekalan lembapan pada kulit. Yang jelas, ia tidak boleh membuatkan wajah anda kembali remaja setelah kulit anda berkedut. Malah kajian terhadap beberapa spesies rumpai laut kelp, wakame dan nori mendapati ia baik untuk merawat kanser dan thyroid, bukan untuk awet muda.

Hari ini, sudah ada pengusaha produk minuman mendakwa minuman mereka mengandungi kolagen...inilah salah satu perkara yang paling melucukan yang pernah di dengar di abad ini. Ia juga mungkin penipuan terbesar abad ini. Pihak berkuasa sepatutnya lebih tegas dalam menguatkuasakan akta pelabelan produk makanan dan minuman.

Jika anda ingin terus menggunakannya, anda boleh teruskan. Sekurang-kurangnya kulit anda sentiasa kekal lembap dan anda dapat khasiat seperti makan sayur-sayuran. Cuma anda membelanjakan wang yang lebih untuk mendapatkan khasiat sayur-sayuran sedangkan orang lain hanya membelanjakan beberapa ringgit untuk membeli sayuran di pasar. 

Dari Mana Untuk Dapatkan Kolagen

Kolagen tidak boleh didapati begitu saja. Anda tidak boleh mendakwa anda mendapat kolagen dengan memakan 'kolagen'. Ia tidak semudah itu. Jika ada orang mendakwa sedemikian, dia mungkin berjenaka atau dia tidak pernah belajar ilmu biologi.

Dakwaan tentang kolagen mentah, kolagen asli atau ibu kolagen dari rumpai laut sebenarnya tidak berasas. Ia sesuatu yang diada-adakan.Orang yang tidak tahu apa-apa tentu mudah diperdaya. Tambahan pula terdapatnya iklan syarikat TM menunjukkan seorang pengusaha rumpai laut yang berjaya di TV. Ia mungkin sedikit sebanyak telah mempengaruhi pemikiran pengguna bahawa "rumpai laut suatu produk yang bagus dan mendapat sambutan luarbiasa sehingga ke luar negara."

Sebenarnya tiada apa yang ajaib tentang rumpai laut. Walaupun ia mengandungi nutrien dan faedah kesihatan, terdapat banyak lagi produk lain dari daratan yang sama atau dapat menandingi khasiatnya.


Kolagen dihasilkan dari dalam tubuh kita. Ia tidak boleh didapati dari luar. Untuk memastikan tubuh kita menghasilkan kolagen, kita perlu mengambil makanan-makanan yang boleh membantu penghasilan kolagen secara semulajadi. Makanan yang boleh membantu penghasilan kolagen ialah sumber vitamin C seperti buah-buahan citrus, sayur-sayuran, tomato, keju, soya, asid amino, ikan dan telur.