Sunday, March 31, 2013

Segmen Blogger Muslimah


Tak tido ni sebab nak tunggu apit publish pasal segmen ni.. Dah buat semua syarat..


Nak join klik banner

warna untuk baju :: F8FF5F
 Warna tudung :: FF365B
nickname :: CikHawa

Nak tag



Saturday, March 30, 2013

Photo Contest : Scary and Horror

10 Makanan Yang Paling Menggemukkan Di Malaysia



Kadang-kadang kita semua memang sukai makanan. Lagi-lagi makanan lazat Malaysia seperti nasi lemak and roti canai. Tapi tahukah kita kandungan setiap makanan yang dimakan – kalori, nutrisi, lemak, dan segala yang terkandung dalam makanan tersebut? Percayakah anda, ada beberapa jenis makanan yang boleh menyebabkan kita gemuk?


1. Nasi Lemak.
Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak (mengandungi karbohidrat,protein,lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau anda makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong(170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak?

2. Roti Canai.
Paling senang, paling cepat. Siapa yang tak suka kan? Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau anda makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya anda nak makan apa? Bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah bakar 600 kalori.

3. Nasi Goreng.
Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang seimbang. Nilai kalori tinggi lebih kepada lemak dan karbohidrat. Kalau nak makan, cuba jangan lebih segenggam tangan.

4. Ais krim.
Ais krim memang sedap! Siapa tak nak. Lagi-lagi dengan cuaca di Malaysia yang panas 365 hari setahun. Tetapi ingat, ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori – dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu?

5. Burger Ramly.
Sebenarnya bukanlah burger Ramly semata-mata. Burger memang tinggi kalori. Daging kisar tinggi nilai lemak. Satu hidangan burger biasanya lebih 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori?

6. Mee kari.
Hidangan mee dengan sup kari,santan. Menyelerakan! Kalori lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori.

7. Makanan bergoreng.
Rata-rata kebanyakan makanan bergoreng. Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) dan lagi-lagi kalau dipakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh kurangkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)

8. Susu Pekat Manis.
Susu penuh krim ini sememangnya kurang elok untuk anda! Kandungan lemak tinggi dan walaupun ia ada sumber kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

9. Roti Manis dan Donut.
Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tetapi roti manis seperti roti krim dan coklat memang tinggi dengan kandungan lemak dan karbohidrat. kalori. Boleh cuba roti wholemeal.

10. Mayonis.
Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori (40g lemak). Memang kurang sihat jika anda penggemar mayonis yang tegar. Jadi kurangkan!

Sebenarnya makanan yang disenaraikan ini tak menggemukkan pun, cuma bergantung kepada anda berapa banyak anda makan dan kuantiti yang diambil. Jika anda makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang anda ambil itu menggemukkan diri anda sendiri.

Jadi anda harus kawal pemakanan dan tahu bagai mana sukatan kalori setiap hari. Semoga berjaya!

SIMPLE GIVEAWAY BY AZLAN


Malam ni join GA dari budak lelaki nama ALAN ni.. SD ada gak sponsor lam ni.. Terasa nak join sebab nak support dia. And kalau ada rezeki nak jugak menang.. hihihi


KLIK BANNER UNTUK JOIN



Syarat - syarat semuanya dah buat

1- Follow semua sponsor




2- Like page sponsor


3- Follow twitter sponsor



4-Klik semua iklan


Kalau menang kan.. SD nak OBUSE LIP TINT or SET BAJU tu.. hihihi..



Wednesday, March 27, 2013

Senarai Hadiah Topup GiveAway by SD and Mailey


Ni adalah senarai hadiah bagi Giveaway ni.. Sape2 yang belum join lagi.. Boleh klik kat SINI

Fatin Diana : topup rm5 (1x)
Hasnie Adda : topup rm5 (4x)
Wanny minho : topup rm5 (1x)
BK : topup rm5 (3x)
Seneorita Baharin : topup rm3 (2x)
Emas Putih : topup rm5 (3x)
Mailey : topup rm10 (2x)


Azyan Ramlee : Tudung (1x)


BK : bookmark (3x)




Wanny Minho : Voucher (1x)


AinMfna : Banner gif (2x)


Nieyxzha : Review n Bloglist (3x)
Seneorita Baharin : Bloglist (3x)
Ain Hamdan : Review Blog (5x)
Incik B : review (5x)





Tuesday, March 26, 2013

Dapat Doodle Lagi !



Bismillahirrahmanirrahim.. Yeayy.. Dapat doodle free lagi.. Baru ni ada update dapat doodle jugak. Kalau belum baca. Meh baca SINI.. Kali ni dapat lagi dari Fiqah Hamed. Cepat sangat dia buat doodle. SD update ari ahad.. Esok tu dah dapat.. SD jeles ngan orang pandai buat doodle ni.. Huwaaaa.. Nak belaja buat doodle gak.. Isk isk isk.. Tak malu nangis.. haha.. meh kita tengok doodle dari Fiqah Hamed..

|

|

|

|

Scroll bawah sikit lagi ya

|

|

|

Hehehehe

|

|

|

Tadaaaaaaaaaaaa.. * bunyi orang ketuk drum *



Cantikkan doodle dari Fiqah Hamed ni..  Rezeki bulan march ni banyak betul yang SD dapat.. Suka.. Terima kasih buat semua :D

Tolong SD sikit boleh?



Koraaaaannnggg yang SD sayang semua.. Tolong SD boleh tak? Tolong SD like gambar ni..

KORANG TEKAN GAMBAR TU.. AUTOMATIK AKAN KE PAGE YANG SD JOIN NI.. TERIMA KASIH YA SEBAB SUDI TOLONG.. KALAU KORANG NAK JOIN JUGAK.. 

MOH PEGI SINI - 28 MARCH 2013 expired date

SEGMEN : Tingkatkan Earnings Bersama Mira



Nak join klik banner

Done follow kesemua sponsor, like page n follow tweet diorang..

Iklan yang nak di klik


Mangsa Tag


Monday, March 25, 2013

Segmen 5 hari : Follow & Menang by Syazlia & Ruqaiyah


Segmen ni SD ada sponsor 2 full edit blog.. Jadi tak salah kalau Sponsor nak join jugak kan.. hehehe.. Segmen ni 5hari je.. Cepat2.. 


KLIK BANNER KALAU NAK JOIN
Iklan yang SD klik
  • http://www.samsung.com/my/s3mini/?cid=my_banner_says_Siiiminilaunch_11032013
  • http://www.samsung.com/my/s3mini/?cid=my_banner_says_Siiiminilaunch_11032013
  • http://www.petmos.com.my/
Dah follow and like semua pakai fanpage SD.. Tak pakai FB sendiri.. SD ada like pakai fanpage nama SD Blog Page.. :D


Mini Giveaway Aisyah Humaira'



BIsmillahirahmanirrahim.. Meh kita join Mini GA dari Aisyah Humaira' jom.. Hadiah dia smua awesome2..



Bukti yang SD dah ikut smua yang disuruh buat..

Iklan
  • https://www.facebook.com/SEGiMalaysia/app_190322544333196?ref=ts - SEGI
  • http://www.samsung.com/my/s3mini/?cid=my_banner_says_Siiiminilaunch_11032013 - Samsung S3 mini
  • http://www.notamorningperson.org/index.php?cc=MY - McD
Follow Blog and Like Page Sponsor




Pak Mail Pak Abu
Kalau nak join klik la banner tu
Blog ni namanya SD
kalau nak tengok hadiah klik la SINI

Tahap Kesabaran Telah Meletus

Hello Kitty Background



Dah lama tak bagi freebies.. Ni ori by SD okay, kalau nak amik url image dia. just right click then copy image url. 








Seperti biasa. Preview dulu. Kalau jadi save. Selamat mencuba dan jangan lupa komen okay :D







#1 - Rezeki Bulan March


Bismillahirrahmanirrahim.. 1st sekali nak ucap terima kasih buat Mohd Zuhri and Miraa Hussin (MH).. Nak tau tak kenapa? Menang Segmen dari Zuhri and dapat doodle dari MH.. Post ni sepatutnya hari ahad punya. Tapi disebabkan ada hal yang tak elok berlaku. So SD post la hari ni.. Walaupun hadiah tak seberapa tapi SD bersyukur sangat. 


Ni yang SD join dari Segmen Header Siapa Paling Awesome Part 3 dari Adik cite kitaMohd Zuhri.. Tak sia-sia pakai header Running Man.. Kuat tul penangan Running Man ni. Sampai buat header.. hehehe.. Sape nak tempah header boleh BACA SINI .. Sempat lagi pomot tu.. Haha.

Yang bawah ni pulak dari MH.. Cute kan.. 


Bagi yang nak doodle comel dan boleh pilih style sendiri cepat2 join kat Segmen Saya Nak Doodle Dari MH .. Tarikh tutup 1 April 2013.. bukan april fool tau.. ni bebetul ni.. Apa lagi.. join la.. :D


Chantek Dress Special Anniversary Giveaway!

Sunday, March 24, 2013

Segmen : Doodle Muslimah by FiqahHamed



Bismillahirrahmanirrahim.. Korang sihat? Alhamdulillah kalau sihat.. SD sihat gak ( walaupun tak ).. hihi.. FD kata blog SD dah 2hari sunyi. Okay, malam ni tak sunyi. Tadi bukak blog tengok semua yang SD kenal join segmen ni.. Segmen doodle.. Sape taknak kan.


NAK JOIN KLIK BANNER

Dah like page Fiqah yang ke 60
Dah follow blog fiqah yang ke 1518 sebelah ana ahmad..

ung : FF3F65
-Baju : F3FF3F
-Seluar : 52B5FF
-Kasut : EDEDEC 


Nak Tag

Kak Dieba n MJ

Segmen: Jom pilih Hadiah Terpaksa Dibatalkan ??



Pengajaran Buat Semua Blogger-Blogger Sebelum 

Join GA/Segmen



Segmen tu terpaksa dibatalkan?? Nampak da kat situ dia tipu.. Kalau bnda tu btul.. Dia akan teruskan.. Bkan dibatalkan.. Nak tau knapa dia batalkan? Sbb SD ugut dia..SD cakap kalau hadiah Samsung notand iphone tu btul-btul ada dia kna publishkan komen SD.. Kalau dia tak publishkan komen nmeans korang tahula apa jawapan dia.. Dah terbukti bukan? 



Lagi 1 orang yang batak hadiah ni adalaorang yang join segmen tu.Untuk pengetahuan kamu kan.. Kami yang lain tak BATAK hadiah tu.. Blogger famouse macam FD, Lyssa, Nabila Medan n sekufu dengannya la.. Tak penah lak SD tengok dorang buat segmen hadiah macam tu.



UPDATE!! - Sumber dari FD

Budak tu dah aktif semula blog dia dan dia create another segmen :) tapi hadiah lain.

Pilihan Hadiah:

- rantai moustache

- topup rm3

- button badges

- kertas ucapan
- bear rilakkuma



Cbox budak tu kena bash :3


Betul juga tu. Smart phone tu kena kebas ke dik? Hihi ^^v


Berani Kerana Benar.. Takut kerana salah.. So, nampak sangat kamu salah kat situ.. Jadi takyah la nak kata orang batak ke apa.. Terima la apa orang kata kat kamu tu.. Kalau hadiah tu betul2 ada.. tunjuk kan kami GAMBAR-GAMBARnya.. bukan hanya sekadar menaip kat blog. Tapi xde hadiah.. Kaya betul nak bagi gadget2 camtu.. Kalau camtu SD pon nak wat segmen.. Bagi TV LCD 40000inci.. Agak2 nak menipu dik.. 

tak terkata aku bla tgk smua ni..