Wednesday, January 30, 2013

Segmen " Saya Nak Cursor Name By Hawa"


ENTRY DAH DI GAM

Hai semua dan selamat pagi, pagi la kan. dah kul 2:06am dah.. hehe.. Hari ni SD nak buat segmen SD yang diberi nama "Segmen Saya Nak Cursor Name By Hawa" Jadi jom join dan ajak kawan blogger lain join sekali . Free je ni.

http://1.bp.blogspot.com/-d-FfMKSORuE/UPbzVap_v4I/AAAAAAAABOg/glZOpkc79Ts/s400/gambar.PNG



Cara-cara nak join
1. Follow blog SD *wajib*
2. Buat entry dengan tajuk "Segmen : Saya Nak Cursor Name By Hawa" ** boleh tukar nama SD ataupun Hawa
3.Tempek banner kat atas nie dan backlinkkan ke entry korang.
4. Sila nyatakan warna, font and nama:

*nama jangan panjang sangat eh*
Nama :
Warna Font Pilih Kat SINI
Jenis Font :
Font pilih kat SINI
Ni Freebies CURSOR yg SD buatkan untuk 30orang tu. Korang Boleh tengok SINI

5.Tag 3 orang rakan blogger korang*bagi mereka tau pasal segmen . 
6. Tinggalkan LINK SEGMEN yg korang buat td, bukan link blog korang* Ehem kat Cbox tak diterima :D

ATTENTION !!

Segmen ini hanya untuk 30 terawal!! jadi apa lagi .. CEPAT2.. Kalau lebih pada 30.. akan di up kan jadi 60 :D
SD dah bg 30 freebies cursor name aritu. Lepas tu SD buat segmen ni. Sekarang ni SD nak bg header free untuk 15orang. Ada yang nak tak? boleh tengok contoh salah 1 header yang SD buat kan kat dia ni. Moh kita pergi sini



1st New Year Give Away By SD


** TAMAT**


Seperti yang dijanjikan , hari ni SD First  Giveaway akan dilancarkan . Weeehhuuuu.. hehe.. *excited ni*

Syarat-Syarat

1. Follow blog SD
2. Follow twitter 
3. Buat satu entri yang bertajuk "1st New Year Giveaway by SD" beserta
- banner & link entri ini
- tag beberapa orang blogger, tag nama oke! Contoh : ayu.. bukan " sy tag semua pembaca blogger" pastikan dorang tahu :D
4. Follow & like semua sponsor *akan diperiksa*
5. Tinggalkan link post GA bukan link blog.. Tinggalkan kat comment. kat Cbox TAK DITERIMA
6. Join la dengan ikhlas. Ada yang tak nak join sebab kene like, follow tweet n blog yang banyak. SD paham camner perasaan korang. Tapi SD tak pernah merungut kalau kene buat semua ni, sebab bila kita nak buat segmen nanti. kita boleh mintak dorang sponsorkan macam yang SD Buat ni. 
7- SAPE KATE CIK SPONSOR TAKLEH JOIN. HAHA. ADA JE YANG CIK2 SPONSOR JOIN GA NI;)
8- Yang xde twitter pon boleh join

Follow Blog Sponsor -wajib-
Nabila JohanMaileyWanieyAmyrahAfeeqahMiera EvansSyakirahAtikahPaanFa YunMyrahDeq NurLollyAliyaMissFynaz , Fatin ,n Nureen

Like Page, Subscriber and Follow Twitter Sponsor





Like Gambar NiChurp-Churp *tunggu sampai habis loading
    
    



Malu Tapi Happy



Hai.. Yuhuu. Buat apa tu? Kenapa tak tido lagi ni? haha..Tajuk post kali ni Malu tapi happy? hahaha.. buang tebiat ke apa hawa ni.. Sebenarnya, acam ni citer dia.. Ada orang jauh bagi hawa Hadiah, Hadiah tu hadiah birthday untuk tahun lepas punya, tapi acaner tah baru semalam sampai. Sebab orang yang bagi hadiah ni duduk jauh.. nun di singapore sana.. dia bekerja kat sana.. Malam tu dapat 1 panggilan ringkas..
Dia :  "esok awak jangan bangun tido lambat-lambat, nanti ada orang nak datang umah"..
Hawa : Kenapa? Nak datang meminang ke? (soalan cepumas tu kau.. haha )
Dia : Awak tunggu je la.. banyak songeh pulak..
Hawa : hehe, yelah.. call ni semata2 nak cakap tu je ke?
Dia : yes.. 
Hawa : ceh.. ingatkan benda apa la.. macam la takleh mesej..
Dia : eh, suka hati la.. n bla bla bla lagi..

Pastu esok pagi tu Hawa tunggu la, mananya orang yang dia cakap tu.. Tengah tunggu tu, "sayang apa khabar dengan mu, Disini kumerindukan kamu", hp berbunyi.. Pastu dengan happynya jawab..

Hawa : Hello sayang ! morning..
Orang yang call tu : Errr.. Boleh saya bercakap dengan Hawa Syazana Razali ( hamboi, sekali ngan nama ayah den dia sebut)
Hawa : *ehem* Ye, Hawa bercakap. Ni siapa?
Orang yang call : Saya Amin, dari pos laju Kemaman, Cik Hawa diminta datang ke pejabat kami untuk ambil barang Cik..
Hawa : * terus tengok phone, tgk number orang yang call tu.. Ya Allah, masa tu memang rasa macam nak sorok muka bawah katil je. Hahaha, malu gila* Oh okay, petang nanti saya datang..
Orang yang call : okay.. Jangan lupa petang ni tau SAYANG.. 

** weyh.. tak baik tau macam ni..Masalahnya dia tak letak lagi tepon tu, pastu dengar dia and da gang duk kutuk aku.. malu gila tau. Pastu petang tu ajak mama pergi pejabat pos laju tu. Pergi dengan muka takde perasaan malu. pastu orang tu bagi beg plastic besau. okay.. dah amik pastu nak balik.. nak balik tu terdengar 1 suara..
" Dah nak balik SAYANG, nak abang hantar "

Gila ah mamat ni.. malau tak terkata, nasib mama duk luar tak masuk sekali. sebelum keluar tu, cakap time kasih kat kakak tu. and bagi jelingan maut kat mamat tu. tak guna tul.. memalukan betul.. hahaha.. so ni hadiah kat bawah ni.. DIA ni memang nak suruh hawa kena kencing manis kot. Gila banya dia bagi, sape nak makan ni.. den dah la tak makan mende alah ni..


** chocolate from singapore**


Ni kesemua cokelat yang dia bagi.. 


so sekian.. penat aku menaip, tido dulu la.. assalamualaikum
Moral of story : sebelum angkat phone tu tengok dulu numbernya.. kalau tak nanti jadi macam gua.. hahaha.. sendiri yang malu..


Auuwww.. malu i.. 


Monday, January 28, 2013

SEGMEN JOM BLOGWALKING By NABILA BIELA



Klik banner untuk terus kesana

Hey hey korang, sementara tunggu citer SETIA HUJUNG NYAWA start.. Jom kita join segmen ni.. ada hadiah tau.. syarat2 nak kene ikut pon tak susah just like beberapa page n beberapa followers je yang korang kena ikut. siyes tak susah. korang join segmen ni pon macam dah pergi shopping dah. Memang awesome la hadiah2 dia. Lelaki pon leh join. ada jugak hadiah untuk lelaki. So kat bawah ni ade sedia gambar yang aku follow n like page mereka. as what? as a bukti la yang aku follow n like page mereka. :D


Followers2 yang den follow.


Sponsor2 yang dah den like page mereka..

Mangsa Tag : 





Sunday, January 27, 2013

Cute Background


Ohoooiii.. Lawa tak background yang SD pakai sekarang ni? tak kan? hahaha.. tak lawa tak hape leh. Ni SD bagi kat korang. Kalau nak,amik la. pastu tinggalkan comment eh :D



http://1.bp.blogspot.com/-9GFKjWXDq_A/UQQcnn-lMCI/AAAAAAAABm0/DQ9--yI-lt0/s320/pink+black.png


http://3.bp.blogspot.com/-3HL0AVAgDbE/UQQlixQgInI/AAAAAAAABn0/Opr-UEPlXyE/s320/blue+black.png


http://4.bp.blogspot.com/-CKyffA2XbZY/UQQljLm8HcI/AAAAAAAABn4/E_guHsc_gg4/s320/green+black.png


http://4.bp.blogspot.com/-Aj9Q9zV_7ac/UQQlixD9iYI/AAAAAAAABnw/RCXYUUILYmw/s320/blue+white.png




http://2.bp.blogspot.com/-WcdiZP-YmW0/UQQljTRI9SI/AAAAAAAABn8/QjjD2KDgBvA/s320/pink+white.png



http://2.bp.blogspot.com/-MrtSjz_-wYk/UQQljxeOxCI/AAAAAAAABoA/Q90ol4OHH9I/s320/purple+white.png


http://3.bp.blogspot.com/-9WcE4fbHBKQ/UQQlkEEMnwI/AAAAAAAABoE/0iYEbdd2aos/s320/white+green.png







Friday, January 25, 2013

Tutorial : Centerkan Header



Okay, korang nampak tak gambaq apa kat atas ni. 1 request dari Seneorita Baharin ni. Okay dia tanye macam mana nak buang tulisan kat header tu. Meh kita tengok header dia yang cun ni. Sape la buat header tu, lawa betul. Katne nak tempah ek.. kihkihkih..




Ni header blog dia. Nampak tak ada tulisan lam kotak biru tu. kalau nak buang tulisan tu.. jom kita tengok tutor bawah ni
Cara Buang Tulisan Sebelum Header
1. Dashboard > layout  > Rujuk pada gambar-gambar bawah ni. ni just for template designer

Klik untuk tumbesaran. 
2. Bila dah klik yang tu, nanti akan keluar satu pop-up kan.. okay now tengok gambar ni lagi. ikut je ape yang SD buat. 



3. Dah save pastu tengok ada tak lagi tulisan tadi tu.. Kalau dah takde sekarang meh kita pergi ke tutorial untuk centerkan header pulak.

Cara Centerkan Header


1. Dashboard > Layout > Edit Html
** Ada sesetengah blogger tak jumpa lagi kat mana edit Html ni selepas dashborad bertukar baru. Ni gambar bawah ni akan tunjukkan kat korang semua.


i- mesti pernah nampak semua ni kan? okay, click template tu. Bila korang click template tu nanti jadi macam kat bawah ni.


ii- tekan Edit HTML yang SD bulatkan tu. bila korang tekan nanti kuar satu pop-up yang penuh dengan code.


iii- Sebelum cari code, click yang SD bulatkan tu.. okay, now kita cari code yang nak di cari tu..


2. Tekan Ctrl + F , cari :
/* Content 

 3.  Lepas tu , copy kod kat bawah ni , then paste ATAS kod yang korang carikan tadi tu  .
    .Header img {
      margin-$startSide: auto;
      margin-$endSide: auto;
    }  

4. Paham ke tak ? if korang tak paham , tengok contoh ni : 
    .Header img {
      margin-$startSide: auto;
      margin-$endSide: auto;
    }                                                          
/* Content
----------------------------------------------- */

5 . Preview dulu . Kalau jadi , SAVE yerk ^_^ 
p/s : Kalau tak jadi atau tak faham, Tanya tau, jangan segan2, jangan malu2. Ahak*





Freebies Header Terawal + Review Blog


Ehem.. Di sini SD nak buat satu entry. hahak, skema betul cara mula. Camni cer korang comment sikit pasal header bawah ni. SD tengah rajin ni. Hahaha. Ni just for fun. Ni ada Header asal n yg SD buatkan.. Bila dah siap SD akan buat macam kat bawah ni. Kiranya macam review blog la jugak.. Ada lagi yang SD tak masukkan dalam ni.


Haaa.. ni header asal blog Siti Zawiah


Ni header baru CikSitiZawiah tu


Ni header asal Aireyn


Ni header baru Aireyn

Ni header asal Cik Aishah.. Owh ya, ni header dia menang dari 1 contest.. lawa kan..

Ni header baru Cik Aishah


Ni header asal Qin



Ni header baru QYN


Ni header asal Angel



Ni header baru ANGEL



Ni header awek luar negara.. tapi tetap anak malaysia Seneorita Baharin


Ni header baru awek luar negara tu.. Cik Seneorita Baharin

Agak kabur sket sebab SD besarkan.. hehehe.. ni header asal blog Saqynah 



Ni header baru Cik Siti Saqynah



Ni header asal Atiqah Diyana



Ni header Baru Atiqah



Header asal Kak Didiey


header baru Kak Didiey
ini blog tyra Lee punya. blog dia xdapat nak bukak

Ni semua SD yang buatkan. Amacam? okay x? hahaha.. Ye ye, SD tau buruk. Ni saj